Search

luni, 16 ianuarie 2017

Despre jocuri – mic comentariu


Jocurile sunt un fenomen vechi la specia homo sapiens, fiind atestate din timpuri străvechi de către izvoarele istorice. Nu se știe prea bine de unde vine plăcerea omului de a se juca dar la mamifere jocurile sunt un mijloc de ași pregăti puii pentru a face față încercărilor vieții, adică un mijloc de învățare. La om jocurile sunt, printre altele, și o formă de divertisment sau un mod de a-și umple plăcut timpul liber.


Jocurile pot deveni un viciu atunci când jucătorul exagerează, dar sunt un viciu mult mai ușor decât drogurile, alcoolul, tutunul sau alte vicii. Iar cum un viciu se poate înlocui cu alte vicii, nu e lipsit de sens să încercați înlocuirea unui viciu mai grav cu viciul jocurilor.


Epoca modernă a adus odată cu apariția computerelor și jocurile pe calculator. Acestea s-au impus ca o formă de divertisment mai ieftină și uneori mai plăcută decât alte forme de divertisment cum ar fi filmul sau muzica. Un joc costă cam cât un film dar în timp ce filmul durează o oră și jumătate poate chiar două ore, un joc poate ține și o lună sau chiar mai mult, ca să nu mai vorbim de muzică unde plătești un euro pentru câteva minute.


Creierul uman are nevoie de recreere, de aceea jocurile, când sunt folosite cu moderație, pot fi o soluție în satisfacerea acestei nevoi. Pe de altă parte, unele jocuri pot fi educative sau pot ajuta la dezvoltarea unor abilități ce se pot dovedi utile în viață. Importantă este alegerea unor jocuri potrivite în acest sens. Important este ce jucați și cât jucați.


Închei aici micul meu comentariu despre jocuri cu sfatul de a folosi jocurile cu moderație, pentru a nu deveni un viciu, dar nu uitați că jocurile pot răspunde unor nevoi personale ce pot fi uneori foarte profunde, nevoia omului de recreere nefiind încă bine înțeleasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu